February 2021 ICOC Scientific Strategy Advisory Panel

MEETING NOTICE AND AGENDA

INDEPENDENT CITIZENS OVERSIGHT COMMITTEE AND
THE APPLICATION REVIEW SUBCOMMITTEE 
CALIFORNIA INSTITUTE FOR REGENERATIVE MEDICINE
Organized Pursuant To The
CALIFORNIA STEM CELL RESEARCH AND CURES ACT

Date: February 22, 2021
Time: 7:00 am to 12:45 pm

Pursuant to Executive Order N-29-20, certain provisions of the Bagley-Keene Open Meeting Act are suspended due to a State of Emergency in response to the COVID-19 pandemic. Consistent with the Executive Order, the meeting of the Independent Citizens Oversight Committee will be conducted by teleconference only. None of the locations from which board members will participate will be open to the public. Members of the public who wish to listen to the meeting may do so via telephone by dialing the number listed below.  Members of the public who wish to comment during the meeting may do so by telephone or email, as described below.

 

Public Comment Instructions

Members of the public who are listening to the meeting and wish to make a comment will have the opportunity to do so by doing the following:  

  • Once we have called for public comment, members of the public will be able to do so by pressing *9 which will place you in a queue to make your comment
  • Once we call your name you will have 3 Minutes to make your public comment; please remember to be respectful of the time limit.
  • Written comment may be sent to the following email address: kmccormack@cirm.ca.gov.  

     

Please click the link below to join the webinar:

https://cirm-ca.zoom.us/j/91736238174?pwd=ZDIzWGcwWFNud1E1cUlDaERqM09XZz09

Passcode: 576401
 

Dial-In information: 

  • Dial in number: 1-669-900-6833
  • Webinar ID: 917 3623 8174
  • Passcode: 576401

Advisory Panel Members

  1. Chris Austin - Director of the National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) at the NIH
  2. George Daley - Harvard Stem Cell Biologist and Dean of the Harvard Medical School
  3. Peter Marks - Director of FDA-CBER
  4. Victor Dzau - President of the National Academy of Medicine
  5. Kevin Eggan - Harvard stem cell biologist and Director of Stem Cell Biology at the Broad’s Stanley Center for Psychiatric Research
  6. Mike McCun - Senior Advisor for Global Health, Gates Foundation
  7. Christine Mummery - Professor of Developmental Biology at Leiden University Medical Center, Netherlands and President of the International Society for Stem Cell Research (ISSCR)
  8. Bob Nelsen - Co-Founder and Managing Director of ARCH Venture Partners
  9. Derrick Rossi - former CIRM Scholar, co-founder of Moderna and CEO Convelo Therapeutics
  10. Josh Sanes - Harvard neurobiologist and Professor of Molecular and Cellular Biology
  11. Ilyas Singeç - Director, NCATS Stem Cell Translation Laboratory
  12. Sally Temple - Founder, Neural Stem Cell Institute, Professor SUNY Albany
  13. Amy Wagers - Co-Chair of the Harvard Department of Stem Cell and Regenerative Biology
  14. Fiona Watt - Director of the Centre for Stem Cells & Regenerative Medicine at King’s College London and Executive Chair of the UK Medical Research Council (MRC)

*​ Panelist Biographies

Open Session

  1. Call to Order.
     
  2. Roll Call
     

Discussion Items

  1. Presentations to the Scientific Strategy Advisory Panel:

10 Min

7:00-7:10

Jonathan Thomas, Ph.D.      CIRM

Intro to CIRM & Purpose

10 Min

7:10-7:20

Maria Millan, M.D.            CIRM

Purpose of Meeting and Agenda Design

15 min

7:20-7:35

Gil Sambrano, Ph.D.         CIRM

Portfolio Overview

5 Min.

7:35-7:40

Panel

Questions

15 Min

7:40-7:55

Amander Clark, Ph.D.               UCLA

Needs in Basic research for ESC, iPSC Tech, & CNS Research

15 Min

7:55-8:10

Panel

Discussion

15 Min

8:10-8:25

Clive Svendsen, Ph.D. Cedars-Sinai

iPSC Tech for Therapeutic Development and Role of Academic GMP Facilities

15 Min

8:25-8:40

Panel

Discussion

10 Min

8:40-8:50

Claire Henchcliffe, M.D., Ph.D.     UC Irvine

ESC and iPSC for Parkinson’s. Infrastructure Needs; Value of Networks

15 Min

8:50-9:05

Panel

Discussion

15 Min

9:05-9:20

Leslie Thompson, Ph.D.          UC Irvine

Translational research for Neurodegenerative Disease. Role of natural history studies and lessons learned form the Answer ALS Consortium

15 Min

9:20-9:35

Panel

Discussion

10 Min

9:35-9:45

Patrik Brundin, M.D., Ph.D.      Van Andel Institute

New Paradigms for CNS research

15 Min

9:45-10:00

Panel

Discussion

15 min

10:00-10:15

 

BREAK

10 Min

10:15-10:25

Doug Kerr, M.D., PhD., M.B.A.   Generation Bio

Industry Perspective: why so few products for CNS/rare dis; Gene therapy for CNS 

15 Min

10:25-10:40

Panel

Discussion

15 Min

10:40-10:55

Fyodor Urnov, Ph.D.          UC Berkeley

Equitable Access to CRISPR-Cas Treatments for Severe Disease

15 Min

10:55-11:10

Panel

Discussion

15 Min

11:10-11:25

David Haussler, Ph.D.           UC Santa Cruz

Genomics Knowledge Network

15 Min

11:25-11:40

Panel

Discussion

10 Min

11:40-11:50

Pete Schultz, Ph.D.           Scripps

Small molecule for Regenerative Medicine

15 Min

11:50-12:05

Panel

Discussion

10 Min

12:05-12:15

Cat Jamieson, M.D., Ph.D.     UC San Diego

Regenerative Medicine Approaches for Cancer; Alpha Clinics Network

15 Min

12:15-12:30

Panel

Discussion

            

  1. Public comment.
     
  2. Adjournment.
     

THE ORDER OF BUSINESS MAY BE CHANGED WITHOUT NOTICE.

**NOTICE**

 

The California Institute for Regenerative Medicine and its Independent Citizens Oversight Committee, and any subcommittees thereof, comply with the Americans with Disabilities Act (ADA) by ensuring that the meeting facilities are accessible to persons with disabilities, and providing that this notice and information given to the Members of the Committee is available to the public in appropriate alternative formats when requested. If you need further assistance, including disability-related modifications or accommodations, you may contact Maria Bonneville at the California Institute for Regenerative Medicine at 510-340-9111 no later than the day prior to the meeting.

Questions or requests for additional information prior to the Independent Citizens Oversight Committee meeting may be referred to Maria Bonneville at the California Institute for Regenerative Medicine at mbonneville@cirm.ca.gov or 510-340-9111.

This meeting agenda is also available on the website for the California Institute for Regenerative Medicine at http://www.cirm.ca.gov.